Az eredeti az igazi! - kreatív pályázat középiskolai vagy felsőoktatási képzésen tanulók számára

Vedd ki a részed a hamisítványok elleni küzdelemből, és pályázz az eredetire!

Eleged van a sok kamuból? Légy te a hamisítás elleni harc nagykövete, és mutasd meg nekünk, számodra miért fontos az eredetiség! Pályázz kreatív plakáttal vagy videóval, és vidd haza az értékes nyereményeket!

Biztosak vagyunk benne, hogy te is találkoztál már a hamisítással az életed során – sőt, talán el is csábultál egy ingyenesen letölthető film, egy jóval olcsóbbnak tűnő sportcipő vagy éppen egy bámulatosan gyors fogyást ígérő kapszula láttán. A hamisításnak azonban megvannak a maga veszélyei – most pedig rajtad a sor, hogy bemutasd, miért fontos mindig az eredetit választani!

Jelentkezz a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kreatív pályázatára, készíts plakátot vagy videót a megadott témákban, és mutasd meg mindenkinek, hogy az eredeti az igazi! Hívd fel a figyelmet az eredeti termékek előnyeire, tedd menővé a biztonságos, értékálló és fenntarthatóbb módon készült termékek vásárlását! Mutasd meg, miért káros a hamisítás, milyen veszélyeket rejtenek a hamis termékék! Ne hagyd magad becsapni!

Ne feledd: ha eredetit választasz, nem csak a legális vállalkozásokat támogatod, hanem a hamisítóknak is keresztbe teszel – ez azért elég jól hangzik, nem?

A pályázatokat 2022. szeptember  1. éjfélig várjuk a hentpalyazat@hipo.gov.hu e-mail címre![1]

[1] Postán, papír alapon küldenéd inkább be pályázati anyagodat? Semmi akadálya! Kérlek, ehhez vedd fel a kapcsolatot velünk a hentpalyazat@hipo.gov.hu címen, és megbeszéljük, hogyan jut el hozzánk postán keresztül pályázati anyagod.

A pályázat célja

A pályázat célja, hogy három nagy témakör valamelyikén keresztül kreatív módon, plakát vagy videó formájában mutasd be az eredetiség előnyeit saját nézőpontodból, a hamisítás társadalmi, gazdasági és egészségügyi hatásait is figyelembe véve.

A jelentkezés feltételei

A pályázatra akkor jelentkezhetsz, ha 16-25 év közötti középiskolai diák vagy egyetemi hallgató vagy, és a pályamű benyújtásakor aktív tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezel Magyarországon. A pályaműveket a zsűri két korosztály szerint (16-19 év közötti, középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező pályázók és 18-25 év közötti, felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező pályázók) értékeli.

Pályaművet csak egyedül tudsz készíteni és benyújtani, csoportos alkotásra most nincs módod.

A pályamű készítéséhez bármilyen jogtiszta, jogszerűen megszerzett alkalmazást is segítségül hívhatsz, továbbá figyelj oda arra, hogy a pályamű elkészítése során más személyiségi jogait ne sértsd meg (pl. engedély nélkül más képmása ne szerepeljen a plakáton vagy a videóban). Kategóriánként egy pályaművel jelentkezhetsz. A részvétel a pályázaton díjmentes.

A pályázaton való részvétel feltétele az adatkezelési tájékoztató megismerése.

Kizáró tényezők

A pályázaton a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkárságának munkatársai, tisztségviselői és hozzátartozóik [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bek. 1. és 2. pontjai], a HENT tagjai, tisztségviselői és hozzátartozóik nem vehetnek részt.

 

hent-1-1-pgtbg335rbho17asl9sko19boerh2wlde7e3zaa71s

A pályázat kategóriái

A pályázat kategóriái a hamisítás három nagy csoportjára épülnek, amelyek közül szabadon választhatsz. A témákat plakát vagy videó formájában dolgozhatod fel.

1. Kalózok a neten – Illegális letöltések

Plakát: Készíts moziplakátot az illegális letöltésekkel a főszerepben! Képzeld magad elé, milyen lenne az internetes kalózkodás elleni küzdelemről szóló film – akció vagy dráma? Tervezd meg a film poszterét!

Videó: Készíts videót az illegális letöltés hatásairól és következményeiről! Inkább támogatnád, vagy megkárosítanád kedvenc előadódat? Mutasd be, mi történne vele, ha szinte az összes bevételétől megfosztanák az illegális letöltések!

hent-hacker-woman-pgyp29iky1514iq5n64fa4uk3jn1q9pwddwfg3j2uo
3-2-pgmf8yxjsjzore1xe0oxps36g2t5lqsyxhn0iygugg

2. Ha tényleg fontos az egészséged – Hamis egészségügyi termékek

Plakát: Készíts figyelemfelkeltő plakátot a hamis egészségügyi termékek veszélyeiről! Milyen bajba keverhet Téged egy ellenőrizetlen forrásból származó pirula? Mutasd be, hogyan válhat az étrend-kiegészítődből halálos ellenség!

Videó: Készíts ismeretterjesztő videót a hamisított egészségügyi termékek kockázatairól! Légy igazi egészség-influenszer, és állj ki a jó ügy mellett: mutasd be, miért nem szabad hamisítványokkal helyettesíteni az ellenőrzött egészségügyi termékeket!

3. Szörnyek a gardróbban – Hamis ruhák, cipők és parfümök

Plakát: Eredeti vs Hamis – Mi történik fél év használat alatt egy eredeti és egy hamis ruhával vagy cipővel? Tervezz plakátot egy félig eredeti-félig hamis ruhadarabról, hogy bemutasd, miért jobb az eredeti!

Videó: Válaszd az eredetit! – Készíts rövidfilmet, amiben gyakorlati példákkal mutatod be, hogy miért jobb eredeti ruhát, cipőt vagy parfümöt vásárolni!

4-1-pgmf90t86829elz731i6urm3mujw150flqxzhie240

Nyeremények

A zsűri korosztályonként külön értékeli a pályázatokat. A zsűri mindhárom kategóriában egy-egy nyertest, illetve különdíjat nyert nyertest hirdet.

Nyeremények (16-19 éves, középiskolai tanulói korosztály)

A nyertes nyereménye: bruttó 150 ezer forint
A különdíjat nyert nyereménye: Tisza Cipő vásárlási utalvány 50 ezer forint értékben

Nyeremények (18-25 éves, felsőoktatási hallgatói korosztály)

A nyertes nyereménye: bruttó 150 ezer forint
A különdíjat nyert nyereménye: Tisza Cipő vásárlási utalvány 50 ezer forint értékben

A pályázat benyújtásának módja

Az elkészült pályaműved elektronikus úton várjuk a hentpalyazat@hipo.gov.hu e-mail címre „Az eredeti az igazi!” tárggyal.

Az érvényes pályázat feltétele az, hogy a kiírási feltételek elfogadásával a kiírásnak megfelelő művet hozz létre a kért formában és módon, a kész alkotást a megadott határidőn belül küldd el a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület e-mail címére: hentpalyazat@hipo.gov.hu.

A pályázat benyújtásának határideje:

2022. szeptember 1. éjfélig.

A pályaműnek tartalmaznia kell:

  • neved, életkorod, oktatási intézményed neve
  • e-mail címed és telefonszámod, hogy értesíteni tudjunk
  • a pályaműved bemutatása pár mondatban a kategória megjelölésével
  • plakát/videó formátuma és mérete

Az elbírálás szempontjai:

  • hamisítás, mint probléma érzékletes bemutatása
  • az eredeti termék előnyeinek felvázolása
  • kreatív koncepció
  • a témának megfelelő kreatív, kortárs ábrázolási mód alkalmazása
6-1-pgmg1638tmld293cq7i0inx007tkiur2t27etsnnsg

A pályázat zsűrije

Pomázi Gyula

A HENT elnökhelyettese, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke

dr. Zugh Kinga

A HENT titkára

dr. Horváth Péter

A HENT tudatosságfejlesztési munkacsoportjának vezetője

dr. Fulajtár Zsófia

A HENT jogérvényesítési munkacsoportjának vezetője

dr. Ilku Lívia

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője

dr. Bendzsel Miklós

Az SZTNH volt elnöke, a HENT volt elnökhelyettese és a Magyar Mérnökakadémia jelenlegi elnöke

dr. Gubicz Flóra

SZTNH, Szerzői Jogi Főosztály

Hollósi Jázmin

Influenszer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem media design szakos hallgatója

2-2-pgtbppxlt6qaiesp7dhs0ueg3wbd226411pcjuvu7k

Eredményhirdetés: 2022. szeptember 16.

A zsűri döntését követően a nyertest e-mail-ben értesítjük és ha a pályázati kiírásban szereplő határidőig nem jelentkezik, akkor telefonon is megkeressük, továbbá közzétesszük a pályázat weboldalán (https://kreativpalyazat.hamisitasellen.hu), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hivatalos weboldalán (http://www.hamisitasellen.hu/), a HENT és az SZTNH Facebook-felületein (https://hu-hu.facebook.com/HamisitasElleniNemzetiTestulethttps://www.facebook.com/NoKamu és https://www.facebook.com/sztnh) is 2022. szeptember 16-án. Amennyiben nem kerül sor a nyertes részéről a kapcsolatfelvételre 2022. szeptember  30-ig, a HENT a nyerteseket telefonon is megkísérli értesíteni 2022. október  5-ig.

Nyeremények átvétele: 2022. október 5-ig

A nyeremények díjrészét az SZTNH a nyertes és a különdíjat nyert bankszámlájára utalja át, akiket a nyeremény után személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nem terheli.

A nyeremény ajándékcsomag része átvételének módja a személyes átvétel (a személyazonosság igazolására szolgáló közokirat, pl. személyi igazolvány, kártyaformátumú útlevél vagy vezetői engedély, továbbá a pályázat benyújtásakor érvényes diákigazolvány bemutatásával) a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkárságán (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7.). Az ajándékcsomag nem váltható készpénzre és nem átruházható.

A nyeremények átvételére szóló határidőben át nem vett nyeremény átadása, illetve az adatok hiányában el nem utalt díj a későbbiekben nem követelhető.

A nyeremények átvételének további feltételeit ’A pályázók jognyilatkozatai’ cím alatti része tartalmazza.

További információ

A pályázat témáiról a http://www.hamisitasellen.hu/ és a http://www.hamisitasellen.hu/oktatasi-anyagok-iskolasok-reszere/ oldalon találhatsz érdekes információkat. Ha a pályázattal kapcsolatban további kérdésed van, a hent@hipo.gov.hu e-mail címen tudsz érdeklődni.

 

  •  

Egyéb rendelkezések

Bármely, a pályázattal kapcsolatosan felmerülő vitás kérdésben a HENT döntése az irányadó.

A HENT fenntartja a jogot, hogy a jelen pályázati felhívásban foglalt feltételeket vagy magát a pályázatot bármikor egyoldalúan módosítsa vagy megszüntesse. Az erről szóló értesítést a HENT a módosítást, illetve megszüntetést megelőzően – a pályázati felhívás közzétételével megegyező módon – közzéteszi. A pályázatra jelentkező pályázók felelőssége, hogy ezekről megfelelően tájékozódjanak. 

A pályázati kiírás nem minősül a Polgári Törvénykönyv Hatodik könyve XV. Fejezete szerinti versenyeztetési eljárásban történő ajánlati felhívásnak, így a HENT-et sem ajánlati kötöttség, sem szerződéskötési, sem a pályázat nyertesei közé kiválasztásra – így a nyeremény átadására – vonatkozó kötelezettség nem terheli.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a fentiek kapcsán a jogi úton történő bármely utólagos igényérvényesítés kizárt.

A pályázók jognyilatkozatai

A Pályázók tudomásul veszik, hogy a nyeremény átvételének feltétele a jelen pályázati felhívásban foglaltak kifejezett elfogadása, különösen a jogszabályokban írt adatszolgáltatás teljesítése.

A pályázók a pályamű benyújtásával egyidejűleg hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a szervező a benyújtott pályamű vonatkozásában fennálló összes szerzői vagyoni jogot a beküldéstől számított 5 évre kizárólagosan megszerezze, amely hozzájárulás egyúttal azok felhasználására adott szerzői jogi engedélynek minősül. A nyertes pályamű vonatkozásában a pályázó – a nyeremény átadásával egyidejűleg – erre a szervezővel felhasználási szerződést köteles kötni.

A pályázók feltétlen hozzájárulásukat adják a pályaművek tárolásához, azok egészének és részleteinek későbbi, a szervező, vagy általa meghatározott (jogi) személy (pl. kommunikációs feladatok ellátásában segítséget nyújtók) általi – külön szerződésben meghatározott módon és terjedelemben történő – felhasználásához.

A pályázók a pályázatra történő jelentkezéssel (azaz a pályaművek hentpalyazat@hipo.gov.hu email címre történő elküldésével) elismerik, hogy jelen pályázati felhívást megismerték, és az abban foglaltakat feltétel nélkül elfogadják. Amennyiben a pályázó a pályázati felhívásban foglaltakkal (vagy azok bármely részével) nem ért egyet, az sajnos a pályázatból való kizárását eredményezi.

A pályázók a részvétellel tudomásul veszik, hogy a díjak átadásáról kép/hang/filmfelvétel készülhet, amelyet a szervező korlátozás nélkül bemutathat (ideértve különösen internetes oldalain történő közzé tételét is) és engedélyezik e felvételek későbbi – a szervező vagy az általuk meghatározott (jogi) személy általi – felhasználását (különösen azok egészben/részletben történő későbbi, reklám és egyéb promóciós célú felhasználását). Az adatkezelésről szóló tájékoztatást itt találod.

A 16-18 év közötti pályázók pályázaton való részvétele esetén a szervező úgy tekinti, hogy a pályázati felhívásban közzétett jogok és kötelezettségek vállalását, jognyilatkozatok megtételét – a pályázatra történő jelentkezéssel – egyúttal a pályázó szülője/törvényes képviselője is vállalja.

gdpr

Adatkezelés

A HENT és a titkárságát működtető Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a pályázat lebonyolítása során megismert személyes adatokat a vonatkozó jogszabályoknak, így elsősorban az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (közkeletű nevén a GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően kezeli. A pályázathoz kapcsolódó adatkezelésről ide kattintva a honlap használatához kapcsolódó adatkezelésről ide kattintva érhető el a részletes adatkezelési tájékoztató.