Az eredeti az igazi! – kreatív pályázat középiskolai vagy felsőoktatási képzésen tanulók számára

Az eredeti az igazi!

Vedd ki a részed a hamisítványok elleni küzdelemből, és pályázz az eredetire!

Eleged van a sok kamuból? Légy te a hamisítás elleni harc nagykövete, és mutasd meg nekünk, számodra miért fontos az eredetiség! Pályázz kreatív plakáttal vagy videóval, és vidd haza az értékes nyereményeket!

Biztosak vagyunk benne, hogy te is találkoztál már a hamisítással az életed során – sőt, talán el is csábultál egy ingyenesen letölthető film, egy jóval olcsóbbnak tűnő sportcipő vagy éppen egy bámulatosan gyors fogyást ígérő kapszula láttán. A hamisításnak azonban megvannak a maga veszélyei – most pedig rajtad a sor, hogy bemutasd, miért fontos mindig az eredetit választani!

Jelentkezz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)  kreatív pályázatára, készíts plakátot vagy videót a megadott témákban, és mutasd meg mindenkinek, hogy az eredeti az igazi! Hívd fel a figyelmet az eredeti termékek előnyeire, tedd menővé a biztonságos, értékálló és fenntarthatóbb módon készült termékek vásárlását! Mutasd meg, miért káros a hamisítás, milyen veszélyeket rejtenek a hamis termékék! Ne hagyd magad becsapni!

Ne feledd: ha eredetit választasz, nem csak a legális vállalkozásokat támogatod, hanem a hamisítóknak is keresztbe teszel – ez azért elég jól hangzik, nem?

A pályázatokat 2022. szeptember  1. éjfélig várjuk a hentpalyazat@hipo.gov.hu e-mail címre!

A pályázat célja

A pályázat célja, hogy három nagy témakör valamelyikén keresztül kreatív módon, plakát vagy videó formájában mutasd be az eredetiség előnyeit saját nézőpontodból, a hamisítás társadalmi, gazdasági és egészségügyi hatásait is figyelembe véve.

A jelentkezés feltételei

A pályázatra akkor jelentkezhetsz, ha 16-25 év közötti középiskolai diák vagy egyetemi hallgató vagy, és a pályamű benyújtásakor aktív tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezel Magyarországon. A pályaműveket a zsűri két korosztály szerint (16-19 év közötti, középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező pályázók és 18-25 év közötti, felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező pályázók) értékeli.

Pályaművet csak egyedül tudsz készíteni és benyújtani, csoportos alkotásra most nincs módod.

[1] Postán, papír alapon küldenéd inkább be pályázati anyagodat? Semmi akadálya! Kérlek, ehhez vedd fel a kapcsolatot velünk a hentpalyazat@hipo.gov.hu címen, és megbeszéljük, hogyan jut el hozzánk postán keresztül pályázati anyagod.

A pályamű készítéséhez bármilyen jogtiszta, jogszerűen megszerzett alkalmazást is segítségül hívhatsz, továbbá figyelj oda arra, hogy a pályamű elkészítése során más személyiségi jogait ne sértsd meg (pl. engedély nélkül más képmása ne szerepeljen a plakáton vagy a videóban). Kategóriánként egy pályaművel jelentkezhetsz. A részvétel a pályázaton díjmentes.

A pályázaton való részvétel feltétele az adatkezelési tájékoztató megismerése.

Kizáró tényezők

A pályázaton a  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala munkatársai, tisztségviselői és hozzátartozóik [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bek. 1. és 2. pontjai].

A pályázat kategóriái

A pályázat kategóriái a hamisítás három nagy csoportjára épülnek, amelyek közül szabadon választhatsz. A témákat plakát vagy videó formájában dolgozhatod fel.

 1. Kalózok a neten – Illegális letöltések

Plakát: Készíts moziplakátot az illegális letöltésekkel a főszerepben! Képzeld magad elé, milyen lenne az internetes kalózkodás elleni küzdelemről szóló film – akció vagy dráma? Tervezd meg a film poszterét!

Videó: Készíts videót az illegális letöltés hatásairól és következményeiről! Inkább támogatnád, vagy megkárosítanád kedvenc előadódat? Mutasd be, mi történne vele, ha szinte az összes bevételétől megfosztanák az illegális letöltések!

 1. Ha tényleg fontos az egészséged – Hamis egészségügyi termékek

Plakát: Készíts figyelemfelkeltő plakátot a hamis egészségügyi termékek veszélyeiről! Milyen bajba keverhet Téged egy ellenőrizetlen forrásból származó pirula? Mutasd be, hogyan válhat az étrend-kiegészítődből halálos ellenség!

Videó: Készíts ismeretterjesztő videót a hamisított egészségügyi termékek kockázatairól! Légy igazi egészség-influenszer, és állj ki a jó ügy mellett: mutasd be, miért nem szabad hamisítványokkal helyettesíteni az ellenőrzött egészségügyi termékeket!

 1. Szörnyek a gardróbban – Hamis ruhák, cipők és parfümök

Plakát: Eredeti vs Hamis – Mi történik fél év használat alatt egy eredeti és egy hamis ruhával vagy cipővel? Tervezz plakátot egy félig eredeti-félig hamis ruhadarabról, hogy bemutasd, miért jobb az eredeti!

Videó: Válaszd az eredetit! – Készíts rövidfilmet, amiben gyakorlati példákkal mutatod be, hogy miért jobb eredeti ruhát, cipőt vagy parfümöt vásárolni!

Nyeremények

A zsűri korosztályonként külön értékeli a pályázatokat. A zsűri mindhárom kategóriában egy-egy nyertest, illetve különdíjat nyert nyertest hirdet.

Nyeremények (16-19 éves, középiskolai tanulói korosztály)

A nyertes nyereménye: bruttó 150 ezer forint
A különdíjat nyert nyereménye: Tisza Cipő vásárlási utalvány 50 ezer forint értékben

Nyeremények (18-25 éves, felsőoktatási hallgatói korosztály)

A nyertes nyereménye: bruttó 150 ezer forint
A különdíjat nyert nyereménye: Tisza Cipő vásárlási utalvány 50 ezer forint értékben

A pályázat benyújtásának módja

Az elkészült pályaműved elektronikus úton várjuk a hentpalyazat@hipo.gov.hu e-mail címre „Az eredeti az igazi!” tárggyal.

Az érvényes pályázat feltétele az, hogy a kiírási feltételek elfogadásával a kiírásnak megfelelő művet hozz létre a kért formában és módon, a kész alkotást a megadott határidőn belül küldd el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-mail címére: hentpalyazat@hipo.gov.hu.

A pályázat benyújtásának határideje
2022. szeptember 1. éjfélig.

A pályaműnek tartalmaznia kell:

 • neved, életkorod, oktatási intézményed neve
 • e-mail címed és telefonszámod, hogy értesíteni tudjunk
 • a pályaműved bemutatása pár mondatban a kategória megjelölésével
 • plakát/videó formátuma és mérete

Az elbírálás szempontjai:

 • hamisítás, mint probléma érzékletes bemutatása
 • az eredeti termék előnyeinek felvázolása
 • kreatív koncepció
 • a témának megfelelő kreatív, kortárs ábrázolási mód alkalmazása

A zsűri tagjai:

 • Pomázi Gyula – A  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke;
 • dr. Zugh Kinga -;
 • dr. Horváth Péter – A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója;
 • dr. Fulajtár Zsófia – A Szellemi alkotások védelmével foglalkozó jogi szakértő, a Bérczes Ügyvédi Iroda partner ügyvédje;
 • dr. Ilku Lívia – Gyógyszerész-jogász, klinikai gyógyszerfejlesztési kutató;
 • dr. Bendzsel Miklós – az SZTNH volt elnöke,  a Magyar Mérnökakadémia jelenlegi elnöke
 • dr. Gubicz Flóra – A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem IP stratégája;
 • Hollósi Jázmin – influenszer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem media design szakos hallgatója

Eredményhirdetés: 2022. szeptember 16.

A zsűri döntését követően a pályázat díjazottjait e-mailben értesítjük, továbbá közzétesszük a pályázat weboldalán (kreativpalyazat.hamisitasellen.hu), a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala hivatalos weboldalán (https://www.sztnh.gov.hu), az  SZTNH Facebook-felületén (https://www.facebook.com/sztnh) is 2022. szeptember 16-án. Amennyiben nem kerül sor a nyertes részéről a kapcsolatfelvételre 2022. szeptember  30-ig, az SZTNH a nyerteseket telefonon is megkísérli értesíteni 2022. október  5-ig.

Nyeremények átvétele: 2022. október 5-ig

A nyeremények díjrészét az SZTNH a nyertes és a különdíjat nyert bankszámlájára utalja át, akiket a nyeremény után személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nem terheli.

A nyeremény ajándékcsomag része átvételének módja a személyes átvétel (a személyazonosság igazolására szolgáló közokirat, pl. személyi igazolvány, kártyaformátumú útlevél vagy vezetői engedély, továbbá a pályázat benyújtásakor érvényes diákigazolvány bemutatásával) (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7.). Az ajándékcsomag nem váltható készpénzre és nem átruházható.

A nyeremények átvételére szóló határidőben át nem vett nyeremény átadása, illetve az adatok hiányában el nem utalt díj a későbbiekben nem követelhető.

A nyeremények átvételének további feltételeit jelen pályázati felhívásnak ’A pályázók jognyilatkozatai’ cím alatti része tartalmazza.

További információ

A pályázat témáiról a http://www.hamisitasellen.hu/ és a http://www.hamisitasellen.hu/oktatasi-anyagok-iskolasok-reszere/ oldalon találhatsz érdekes információkat. Ha a pályázattal kapcsolatban további kérdésed van, a hent@hipo.gov.hu e-mail címen tudsz érdeklődni.

 

Egyéb rendelkezések

Bármely, a pályázattal kapcsolatosan felmerülő vitás kérdésben a HENT döntése az irányadó.

Az SZTNH fenntartja a jogot, hogy a jelen pályázati felhívásban foglalt feltételeket vagy magát a pályázatot bármikor egyoldalúan módosítsa vagy megszüntesse. Az erről szóló értesítést az SZTNH a módosítást, illetve megszüntetést megelőzően – a pályázati felhívás közzétételével megegyező módon – közzéteszi. A pályázatra jelentkező pályázók felelőssége, hogy ezekről megfelelően tájékozódjanak.

A pályázati kiírás nem minősül a Polgári Törvénykönyv Hatodik könyve XV. Fejezete szerinti versenyeztetési eljárásban történő ajánlati felhívásnak, így az SZTNH-t sem ajánlati kötöttség, sem szerződéskötési, sem a pályázat nyertesei közé kiválasztásra – így a nyeremény átadására – vonatkozó kötelezettség nem terheli.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a fentiek kapcsán a jogi úton történő bármely utólagos igényérvényesítés kizárt.

 

A pályázók jognyilatkozatai

A Pályázók tudomásul veszik, hogy a nyeremény átvételének feltétele a jelen pályázati felhívásban foglaltak kifejezett elfogadása, különösen a jogszabályokban írt adatszolgáltatás teljesítése.

A pályázók a pályamű benyújtásával egyidejűleg hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a szervező a benyújtott pályamű vonatkozásában fennálló összes szerzői vagyoni jogot a beküldéstől számított 5 évre kizárólagosan megszerezze, amely hozzájárulás egyúttal azok felhasználására adott szerzői jogi engedélynek minősül. A nyertes pályamű vonatkozásában a pályázó – a nyeremény átadásával egyidejűleg – erre a szervezővel felhasználási szerződést köteles kötni.

A pályázók feltétlen hozzájárulásukat adják a pályaművek tárolásához, azok egészének és részleteinek későbbi, a szervező, vagy általa meghatározott (jogi) személy (pl. kommunikációs feladatok ellátásában segítséget nyújtók) általi – külön szerződésben meghatározott módon és terjedelemben történő – felhasználásához.

A pályázók a pályázatra történő jelentkezéssel (azaz a pályaművek hentpalyazat@hipo.gov.hu email címre történő elküldésével) elismerik, hogy jelen pályázati felhívást megismerték, és az abban foglaltakat feltétel nélkül elfogadják. Amennyiben a pályázó a pályázati felhívásban foglaltakkal (vagy azok bármely részével) nem ért egyet, az sajnos a pályázatból való kizárását eredményezi.

A pályázók a részvétellel tudomásul veszik, hogy a díjak átadásáról kép/hang/filmfelvétel készülhet, amelyet a szervező korlátozás nélkül bemutathat (ideértve különösen internetes oldalain történő közzé tételét is) és engedélyezik e felvételek későbbi – a szervező vagy az általuk meghatározott (jogi) személy általi – felhasználását (különösen azok egészben/részletben történő későbbi, reklám és egyéb promóciós célú felhasználását). Az adatkezelésről szóló tájékoztatást a VI. 4. pont tartalmazza.

A 16-18 év közötti pályázók pályázaton való részvétele esetén a szervező úgy tekinti, hogy a pályázati felhívásban közzétett jogok és kötelezettségek vállalását, jognyilatkozatok megtételét – a pályázatra történő jelentkezéssel – egyúttal a pályázó szülője/törvényes képviselője is vállalja.

 

 

Adatkezelési tájékoztató

I. Az adatkezelő és adatvédelmi tisztviselője, illetve elérhetőségeik

Az eredeti az igazi! kreatív pályázathoz kapcsolódó személyes adatok adatkezelője a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (a továbbiakban: SZTNH vagy Adatkezelő), mint – közösségi média felületeken folyó adatkezelések kivételével – önálló adatkezelő.

Az Adatkezelő elérhetőségi adatai:

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
székhelye:1081, Budapest, II. János Pál pápa tér 7.
központi telefonszáma:+36-1/312-4400
levélcíme:1438 Budapest, pf. 415.
központi e-mail címe:sztnh@hipo.gov.hu
Az SZTNH adatvédelmi tisztviselőjének
neve:dr. Hegedüs Krisztina
e-mail címe:adatvedelem@hipo.gov.hu
egyéb elérhetőségi adatai megegyeznek az SZTNH adataival

A Facebook közösségi média felületen  https://www.facebook.com/sztnh oldalon történő adatkezelések tekintetében közös adatkezelőnek minősül az SZTNH és a Meta Platforms Limited. A Facebook adatkezelésével kapcsolatban az alábbi oldalon érhetők el további információk: https://www.facebook.com/policy.php, illetve az esetleges kérdéseket a Meta Platforms Limited adatvédelmi tisztviselőjének lehetséges eljuttatni a Meta Platforms Ireland Limited levélcímén (4 Grand Canal Square Grand Canal Harbour Dublin 2 Ireland) vagy az alábbi felületen szereplő űrlap kitöltésével:  https://www.facebook.com/help/contact/540977946302970).

A YouTube videómegosztó portálon közzétett videó tekintetében közös adatkezelőnek minősül az SZTNH és a Google Ireland Limited. A YouTube adatkezelésével kapcsolatban az alábbi oldalon érhetők el további információk: https://policies.google.com/privacy, illetve az esetleges kérdéseket a Google Ireland Limited adatvédelmi tisztviselőjének lehetséges eljuttatni az alábbi felületen szereplő űrlap kitöltésével: https://support.google.com/cloud/contact/dpo.

II. A személyes adatok forrása

A személyes adatokat közvetlenül vagy közvetve az érintett adja meg az Adatkezelők részére. 

III. Automatizált döntéshozatal

Az Adatkezelő automatizált döntéshozatali eljárást nem alkalmaz.

IV. A személyes adatok szolgáltatásának kötelező jellege, elmaradásának jogkövetkezményei

A személyes adatok szolgáltatása nem kötelező, de annak hiányában a pályamű kizárásra kerül, illetve a nyertes vagy különdíjat nyert nem kapja meg a nyereményét.

V. A személyes adatok kategóriái, az adatkezelés célja, jogalapja és időtartama

V.1. A pályamű benyújtása kapcsán
A személyes adatok kategóriái
 • az érintett
 • neve
 • elektronikus levélcíme (e-mail címe)
 • telefonszáma
 • életkora
 • a látogatott oktatási intézmény neve
 • a pályamű címe
 • a pályázat benyújtásának ténye és ideje
 • mindazon személyes adatok, amelyeket az érintett a pályamű benyújtása során megad
Az adatkezelés céljaa pályázati feltételeknek megfelelés ellenőrzése, a feltételeknek meg nem felelő pályázatok kizárása, a pályázat korcsoportonkénti elbírálása
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a GDPR[2] 6. cikk (1) bekezdés e) pontja [az adatkezelés az SZTNH közérdekű feladatai ellátásához szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályokra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/K §-a
 • a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről szóló 287/2010. (XII. 16.) Korm. rendelet
Az adatkezelés időtartama
 • a nyertesek és különdíjat nyertek személyes adatainak kezelése az V.2. pontban írt ideig történik
 • a többi pályázó esetében a döntés meghozatalát követő 10. napig történik, amikor azokat az SZTNH törli, illetve megsemmisíti
V.2. A nyertesek és különdíjat nyertek értesítése kapcsán
A személyes adatok kategóriái

az érintett

 • neve
 • elektronikus levélcíme (e-mail címe)
 • telefonszáma
Az adatkezelés céljaa nyertesek és különdíjat nyertek értesítése, a nyeremény utalása, illetve átadása feltételeinek és körülményeinek egyeztetése
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés e) pontja [az adatkezelés SZTNH közérdekű feladatai ellátásához szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/I. §-a, 115/K §-a
Az adatkezelés időtartamaa nyertes és különdíjat nyert pályaművek és alkotóik adatainak kezelése maradandó értékű iratokként történik a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény rendelkezései szerint (az őrzési idő lejártát követően az SZTNH az iratokat átadja a Magyar Nemzeti Levéltár részére)
V.3. A nyertesek és különdíjat nyertek részére utalás, illetve a nyeremény átadása, továbbá a felhasználási szerződés kapcsán
A személyes adatok kategóriái

az érintett

 • neve
 • születési neve
 • anyja születési neve
 • születési ideje, helye
 • lakcíme
 • adóazonosító jele
 • TAJ száma
 • bankszámlaszáma vagy az általa megadott bankszámlaszám
 • elektronikus levélcíme (e-mail címe)
 • telefonszáma
 • életkora
 • a pályamű beküldésekor érvényes diákigazolvány adatai
 • aláírása

amennyiben a nyertes vagy különdíjat nyert nem minősül teljesen cselekvőképesnek, a törvényes képviselője alábbi adatai:

 • törvényes képviselőség ténye
 • aláírás
Az adatkezelés céljaa nyertesek és különdíjat nyertek részére a nyeremény számfejtése és utalása, illetve átadása
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a nyeremények átadása és az utalás esetében a GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pontja [az adatkezelés SZTNH-t terhelő jogi kötelezettség teljesítése érdekében szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályokra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/I. §-a, 115/K §-a
 • a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. §-a

az adatkezelés jogalapja a felhasználási szerződés esetében a GDPR 6. cikk (1) bekezdés b) pontja [az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges]

Az adatkezelés időtartama

a nyeremények átutalása és az utalás esetében a nyertesek és különdíjat nyertek személyes adatainak kezelése a számvitelről szóló törvény szerinti ellenőrzési idő végéig (a tájékoztató készítésének időpontjában 8 év) történik

a felhasználási szerződés esetében az adatainak kezelése az V.2. pontban írt ideig történik

V.4. A nyertesek és különdíjat nyert pályaművekről és alkotóikról tájékoztatás adása  a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala  weboldalán (https://www.sztnh.gov.hu/hu) és a pályázat weboldalán (kreativpalyazat.hamisitasellen.hu), továbbá  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Facebook-felületén (https://www.facebook.com/sztnh)
A személyes adatok kategóriái

az érintett

 • neve
 • életkora
 • az általa alkotott pályamű és címe
 • fénykép-, videó- és hangfelvétel (képmás, amelyen látszik a külső megjelenése, beleértve a mozgását vagy egyéb cselekvését is, esetlegesen a hangja), illetve annak időpontja
Az adatkezelés céljaa pályázat eredményéről tájékoztatás adása, a hamisítványok elleni küzdelem eredményeinek bemutatása
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés e) pontja [az adatkezelés SZTNH közérdekű feladatai ellátásához szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/I. §-a, 115/K §-a
Az adatkezelés időtartamaa nyertes és különdíjat nyert pályaművek és alkotóik adatainak kezelése az V.2. pontban írt ideig történik
V.5. A zsűri tagjainak bemutatása a pályázat weboldalán (https://kreativpalyazat.hamisitasellen.hu)
A személyes adatok kategóriái

az érintett

 • neve
 • rövid szakmai önéletrajza
 • fényképe (képmása)
Az adatkezelés céljatájékoztatás adása a zsűri tagjairól
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés e) pontja [az adatkezelés SZTNH  közérdekű feladatai ellátásához szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/I. §-a, 115/K §-a
Az adatkezelés időtartamaaz adott weboldal vagy social media felület megszüntetéséig
V.6. Az influenszer által készített videók közzététele a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala YouTube felületén, amelyek megosztása az alábbi felületeken történik meg:  a pályázat weboldala (kreativpalyazat.hamisitasellen.hu), továbbá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Facebook-felületén (https://www.facebook.com/sztnh)
A személyes adatok kategóriái

a videón szereplő személy (az érintett)

 • neve
 • képmása (külső megjelenése, beleértve a mozgását vagy egyéb cselekvését is) és hangjának felvétele, illetve a felvételkészítés időpontja
Az adatkezelés céljafigyelemfelhívás, a pályázat eredményességének növelése
Az adatkezelés jogalapja

az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés e) pontja [az adatkezelés SZTNH közérdekű feladatai ellátásához szükséges], különös tekintettel az alábbi jogszabályra:

 • a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/G. §-a, 115/I. §-a, 115/K §-a
Az adatkezelés időtartamaaz adott weboldal vagy social media felület megszüntetéséig
V.7. A nem nyertes pályaművek alkotói kapcsán
A személyes adatok kategóriái

az érintett

 • neve
 • életkora
 • a pályamű címe
 • a pályázat benyújtásának ténye
Az adatkezelés céljaa benyújtott pályaművekből meghatározott szempontok alapján kiválogatandó pályaművek nyilvánosságra hozatala, közzététele
Az adatkezelés jogalapjaaz adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja [az érintett hozzájárulását adta a személyes adatai egy vagy több konkrét célból történő kezeléséhez]
Az adatkezelés időtartamaa pályaművek és alkotóik adatainak kezelése maradandó értékű iratokként történik a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény rendelkezései szerint (az őrzési idő lejártát követően az SZTNH az iratokat átadja a Magyar Nemzeti Levéltár részére)

További adatkezelések jogalapja:

A tájékoztató VI. pontja utolsó bekezdésében írt esetleges (bíróság vagy más hatóság részére történtő) adattovábbítás esetében a GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pontjában írt jogi kötelezettség teljesítése.

VI. A személyes adatok címzettjei, adattovábbítás

A jelen tájékoztató V. pontjában írt személyes adatokat az Adatkezelő érintett területeken dolgozó, erre felhatalmazott munkatársai (Kommunikációs Főosztály, esetleges informatikai probléma esetén az Informatikai Főosztály, illetve a nyertesek esetében Gazdálkodási Főosztálya munkatársai), továbbá a zsűri tagjai a szükséges mértékben ismerhetik meg, illetve kezelik.

Az Adatkezelő a kreativpalyazat.hamisitasellen.hu honlap tartalommenedzsment-feladatainak ellátására és kommunikációs feladatokra adatfeldolgozónak minősülő vállalkozások segítségét veszi igénybe. Feladatai ellátása során az adatfeldolgozók erre feljogosított munkatársai hozzáférhetnek a nyilvánosságra szánt vagy nyilvánosságra hozott információkban rejlő személyes adatokhoz is.

Az adatfeldolgozó
megnevezése:New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
székhelye:1025 Budapest, Felső Zöldmáli út 72.
honlapjának elérhetősége:https://lounge.hu/new-land-media-2
Az adatfeldolgozó
megnevezése:Lounge Design Szolgáltató Kft.
székhelye:1025 Budapest, Felső Zöldmáli út 72.
honlapjának elérhetősége:https://lounge.hu/diviziok/lounge-design-1

Az adatfeldolgozók az Adatkezelő hozzájárulásával a kreativpalyazat.hamisitasellen.hu honlap tartalommenedzsment-feladatainak ellátására és kommunikációs feladatokra további adatfeldolgozónak minősülő vállalkozás segítségét veszik igénybe. Feladatai ellátása során a további adatfeldolgozó erre feljogosított munkatársai hozzáférhetnek a nyilvánosságra szánt vagy nyilvánosságra hozott információkban rejlő személyes adatokhoz is.

A további adatfeldolgozó
megnevezése:MITTE Communications Stratégiai Kommunikációs és Tanácsadó Kft.
székhelye:1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6.
honlapjának elérhetősége:https://mittecomm.com/

Az SZTNH informatikai rendszereiben keletkező hiba vagy más probléma esetén a személyes adatokat tartalmazó rendszerekhez hozzáférhetnek a hivatali informatikai infrastruktúra egyes üzemeltetési feladatainak ellátását biztosító adatfeldolgozó munkatársai.

Az adatfeldolgozó
megnevezése:Novell Professzionális Szolgáltatások Magyarország Kft.
székhelye:1117 Budapest, Neumann János utca 1. A. épület II. emelet
honlapjának elérhetősége:https://www.npsh.hu/

A kifizetéseket nyilvántartó SAP rendszerben keletkező hiba vagy más probléma esetén a személyes adatokat tartalmazó rendszerhez hozzáférhetnek az SAP supportot biztosító adatfeldolgozó munkatársai.

Az adatfeldolgozó
megnevezése:T-Systems Magyarország Zrt.
székhelye:1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 36.
honlapjának elérhetősége:https://www.t-systems.hu/

Amennyiben bíróság vagy más hatóság előtt eljárás indult, amelynek keretében szükségessé válik a személyes adatok továbbítása e bíróság vagy a hatóság felé, abban az esetben a bíróság vagy a hatóság is hozzáférhet a személyes adatokhoz. Egyebekben az Adatkezelő a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem továbbítja más adatkezelő részére, harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére.

VII. Adatbiztonság

Az érintett személyes adatai megismerésére az Adatkezelők és az adatfeldolgozói a munka- vagy feladatkörükbe tartozó feladatok teljesítéséhez szükséges mértékben jogosultak. Az SZTNH megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, amely a személyes adatok biztonságát garantálja.

VII.1. Szervezési intézkedések

Az SZTNH az informatikai rendszereihez hozzáférést személyhez köthető jogosultsággal teszi lehetővé. A hozzáférések kiosztásánál érvényesül a „szükséges és elégséges jogok elve”, azaz az SZTNH informatikai rendszereit és szolgáltatásait minden felhasználó csak a feladatainak ellátásához szükséges mértékben, az ezeknek megfelelő jogosultságokkal és a szükséges időtartamig használhatja. Az informatikai rendszerekhez és szolgáltatásokhoz hozzáférési jogot csak az a személy kaphat, aki biztonsági vagy egyéb (pl. összeférhetetlenségi) okokból nem esik korlátozás alá, valamint rendelkezik az annak biztonságos használatához szükséges szakmai, üzleti és információbiztonsági ismeretekkel.

Az Adatkezelőt és az adatfeldolgozóit szigorú titoktartási szabályok kötik, és a tevékenységük során ezek szerint a titoktartási szabályok szerint kötelesek eljárni.

VII.2. Technikai intézkedések

Az SZTNH az adatokat – az adatfeldolgozóinál kezelt adatok kivételével – saját eszközökön, adatközpontban tárolja. Az adatokat tároló informatikai eszközöket az SZTNH elhatároltan, külön zárt, riasztórendszerrel ellátott szerverteremben tárolja, többlépcsős, jogosultság ellenőrzéshez kötött beléptető rendszerrel védetten.

Az SZTNH többszintű, tűzfalas védelemmel védi a belső hálózatát. Az alkalmazott nyilvános hálózatok belépési pontjain mindenhol minden esetben hardveres határvédelmi eszköz (tűzfal) helyezkedik el. Az adatokat az SZTNH több szerveren tárolja, hogy védje azokat az informatikai eszköz meghibásodásából fakadó megsemmisüléstől, elvesztéstől, sérüléstől, a jogellenes megsemmisítéstől.

Az SZTNH többszintű, aktív, komplex kártékony kódok elleni védelemmel (pl. vírusvédelem) védi a belső hálózatait a külső támadásoktól. Az SZTNH által működtetett informatikai rendszerekhez, adatbázisokhoz az elengedhetetlen külső elérést titkosított adatkapcsolaton keresztül valósítja meg (VPN).

Az SZTNH mindent megtesz azért, hogy informatikai eszközei, szoftverei folyamatosan megfeleljenek a piaci működésben általánosan elfogadott technológiai megoldásoknak.

Az SZTNH a fejlesztések során olyan rendszereket alakít ki, amelyekben a naplózás révén kontrollálhatók és nyomon követhetők a végzett műveletek és észlelhetők a bekövetkezett incidensek (például a jogosulatlan hozzáférés).

VIII. Az adatkezeléssel kapcsolatos érintetti jogok

VIII.1.Az érintett személynek az adatkezeléssel kapcsolatos jogai

Amennyiben az érintett személy az SZTNH által végzett adatkezeléssel kapcsolatban kérelmet nyújt be, az SZTNH legkésőbb annak a beérkezését követő naptól számított egy hónapon belül tájékoztatja őt az általa hozott intézkedésekről vagy azok elmaradásának okairól, ez utóbbi esetben egyben tájékoztatást adva az érintettnek panaszbenyújtási és jogorvoslati jogáról is. Amennyiben az SZTNH-hoz érkezett kérelmek bonyolultsága vagy száma ezt indokolja, az SZTNH a határidőt legfeljebb további két hónappal meghosszabbíthatja. A határidő meghosszabbításáról és annak okáról az SZTNH a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül az érintettet tájékoztatja.

Az érintett jogainak védelme és az adatbiztonság követelményeinek teljesülése érdekében az SZTNH minden esetben meggyőződik az érintett és a joggyakorláshoz kapcsolódó személy személyazonosságának egyezőségéről, ehhez szükség esetén további információk nyújtását kéri.

VIII.2. A hozzáféréshez való jog

Az érintett jogosult tájékoztatást kapni az SZTNH-tól arra vonatkozóan, hogy folyamatban van-e a személyes adatainak kezelése, és amennyiben igen, jogosult megismerni különösen

 • az adatkezelés céljait;
 • a kezelt személyes adatok kategóriáit;
 • azon címzetteket vagy címzettek kategóriáit, akikkel vagy amelyekkel az SZTNH a személyes adatokat közölte vagy közölni fogja (szükség esetén beleértve az adattovábbítás garanciáit is);
 • a személyes adatok tárolásának tervezett időtartamát vagy ezen időtartam meghatározásának szempontjait;
 • azon jogát, hogy kérelmezheti a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, továbbá tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;
 • a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogát;
 • ha az adatok nem tőle származnak, azok forrását.

Az SZTNH erre irányuló kérésre az általa kezelt személyes adatok vagy az azokat tartalmazó dokumentum másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja, amennyiben az nem érinti hátrányosan mások jogait és szabadságát. A másolatkérést első alkalommal ingyenesen teljesíti, azt követően annak teljesítéséért az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű díjat számol fel vagy a másolat kiadását megtagadja.

VIII.3. A helyesbítéshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az SZTNH helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat, továbbá – figyelembe véve az adatkezelés célját is – jogosult arra is, hogy kérje a hiányos személyes adatok kiegészítését.

VIII.4. A törléshez való jog

Az érintett jogosult kérni személyes adatai törlését, amely kérelmet az SZTNH teljesíti, amennyiben nem áll fenn az alábbi indokok valamelyike: a törölni kért adatok a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlásához; uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítéséhez, az SZTNH közérdekű vagy az SZTNH-ra ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtásához; a népegészségügy területét érintő közérdekből; közérdekű archiválás, tudományos vagy történeti kutatás vagy statisztikai célból; illetve jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez szükségesek.

VIII.5. Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a személyes adatai kezelését az SZTNH korlátozza, amennyiben

 • az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát;
 • az adatkezelés jogellenes, de az arra jogosult személy az adatok törlését ellenezve azok felhasználásának korlátozását kéri;
 • az SZTNH-nak már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett személy igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez;
 • az adatkezelés az SZTNH közérdekű vagy közhatalmi jogosítványainak gyakorlásán alapszik, és az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen.

A korlátozás alá eső személyes adatokat az SZTNH – a tárolás kivételével – csak az érintett hozzájárulásával, továbbá jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, illetve az Európai Unió vagy valamely tagállam fontos közérdekéből kezeli.

Az SZTNH azt a személyt, akinek a kérésére korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

VIII.6. Az adathordozhatósághoz való jog

Az érintett a hozzájárulás vagy a szerződés jogalappal [GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) és b) pontok], automatizált módon kezelt személyes adatai vonatkozásában jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, az általa megadott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, amennyiben ennek a kérésnek a teljesítése nem sérti a törléshez való jogot vagy nem érinti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

 

VIII.7 A tiltakozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon a személyes adatai kezelése ellen, amennyiben az adatkezelés a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének e) pontján alapszik, ha az érintett álláspontja szerint az SZTNH személyes adatát a jelen tájékoztatóban megjelölt célokkal összefüggésben nem megfelelően kezelné. Az SZTNH a tiltakozás ellenére jogosult az adatok további kezelésére, amennyiben az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

VIII.8 A panaszhoz és jogorvoslathoz való jog

Bárki, aki úgy véli, hogy az SZTNH adatkezelése következtében sérültek a jogai, akkor

 • panaszt nyújthat be az SZTNH-hoz az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7., levelezési cím: 1438 Budapest, Pf. 415., központi telefonszám: +36-1/312-4400, központi fax szám: +36-1/474-5534, központi e-mail cím: sztnh@hipo.gov.hu, az adatvédelmi tisztviselő e-mail címe: adatvedelem@hipo.gov.hu;
 • adatainak védelme érdekében bírósághoz fordulhat, amely soron kívül jár el. A keresetlevél benyújtható az SZTNH székhelye szerint illetékes Fővárosi Törvényszékhez (1055 Budapest, Markó utca 27, telefonszám: +36-1/354-6000, honlap: https://fovarositorvenyszek.birosag.hu/), vagy az érintett lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes törvényszékhez, amely megkereshető az alábbi honlapon: https://birosag.hu/torvenyszekek;
 • a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhat (székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11., levelezési cím: 1374 Budapest, Pf. 603., telefonszám: +36-1/391-1400, fax szám: +36-1/391-1410, e-mail cím: ugyfelszolgalat@naih.hu, holnap elérhetősége: https://www.naih.hu/)

IX. Joggyakorlás az érintett halála után

Az érintett halálát követő öt éven belül a hozzáféréshez, a helyesbítéshez, a törléshez, az adatkezelés korlátozásához, illetve a tiltakozáshoz való jogokat az a személy gyakorolhatja, akit az érintett ügyintézési rendelkezéssel, illetve közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban az Adatkezelőnél tett nyilatkozattal meghatalmazott.

Nyilatkozat hiányában a helyesbítéshez és tiltakozáshoz, valamint – ha az adatkezelés már az érintett életében is jogellenes volt, vagy az adatkezelés célja az érintett halálával megszűnt – a törléshez és az adatkezelés korlátozásához fűződő jogokat az érintett azon közeli hozzátartozója (házastárs; egyeneságbeli rokon; örökbefogadott-, mostoha- és nevelt gyermek; örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő; valamint testvér) érvényesítheti, aki ezt a jogosultságot elsőként gyakorolja.

A jogokat érvényesítő személy köteles az érintett halálának tényét és idejét halotti anyakönyvi kivonattal vagy bírósági határozattal, valamint saját személyazonosságát és szükség esetén közeli hozzátartozói minőségét közokirattal igazolni.

A jogokat érvényesítő személyt ezt követően az érintett részére megállapított jogok illetik meg, illetve kötelezettségek terhelik.

Az SZTNH kérelemre tájékoztatja az érintett közeli hozzátartozóját a jelen pontban írtak alapján megtett intézkedésekről, kivéve, ha azt az érintett az első bekezdésben foglalt ügyintézési rendelkezésben, közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban megtiltotta.

[1] Postán, papír alapon küldenéd inkább be pályázati anyagodat? Semmi akadálya! Kérlek, ehhez vedd fel a kapcsolatot velünk a hentpalyazat@hipo.gov.hu címen, és megbeszéljük, hogyan jut el hozzánk postán keresztül pályázati anyagod.

[2] a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendele